Ett billigt och praktiskt alternativ är en självutrullande plastslang, en så kallad regnvattenspridare. Den är som ett mjukt stuprör som rullas ut automatiskt när det regnar mycket.

När det inte regnar kan slangen vara ihoprullad och tar då ingen plats i trädgården. En del sorter rullar in sig själv när det slutat regna – fråga dig fram i byggvaruhandeln. Det går även att fästa en vanlig flexibel slang på stupröret.

Regnvattenspridaren fästs vid stuprörets mynning, till exempel en slangklämma. Var noga när du väljer storlek, det är viktigt att den är dimensionerad rätt så att den inte glider av när det regnar. Genom regnvattenspridaren rinner regnvattnet ut och fördelas över ett större område, till exempel en gräsmatta. Tänk på att slangen ska vara minst tre meter lång så att vattnet inte hamnar för nära husgrunden.

Så här gör du

 

Alternativ: ett flexibelt rör

Ett flexibelt rör är ett bra alternativ till den självutrullande slangen. Om du har en regnvattentunna är detta en bra lösning vintertid då du tömt tunnan och tagit in den. I filmen nedan ser du hur du fäster den och hur den fungerar.