Att skörda regnvatten är smart, både för att ta vara på det vatten vi har och för att förebygga översvämning när det regnar riktigt mycket. Ju fler som tar hand om regnvattnet från stuprören i trädgården desto bättre. Som villa- eller radhusägare har du stora möjligheter att ta hand om regnvattnet i trädgården så att det inte rinner ner i ledningsnätet. Tillsammans gör vi plats för vattnet!

Här får du tips på både små och stora saker du kan göra i trädgården. Du får också råd om hur du kan skydda ditt hus med tekniska lösningar som bakvattenstopp och pumpar.

Koppla bort stuprör och få ersättning

Ett bra sätt att hjälpa till att minska risken för källaröversvämning är att koppla husets stuprör från ledningsnätet och låta vattnet rinna ut i trädgården eller ner i en regnvattentunna istället. Bor du i Lund eller Malmö kan du få ekonomisk ersättning när du kopplar bort dina stuprör från ledningsnätet. Tänk på att du inte får leda vattnet till en granntomt eller ut i gatan. Ersättningen gäller för nya stuprörsbortkopplingar samma år som de görs. Läs mer här.